OM DE HERINNERING LEVEND TE HOUDEN

Toen het in 1994 30 jaar geleden was dat The Beatles in Blokker hadden opgetreden, kwam reclamemaker Gert Elzinga op het idee voor een monument om de herinnering aan de twee historische concerten levend te houden. Nadat de pers op het initiatief was gedoken, begon het balletje te rollen.

 

Samen met streekgenoten Peter Schaper en Ron Koster werd Stichting The Beatles in Blokker opgericht. Het eerste doel was een origineel ontwerp voor het monument. Daartoe kwam er een kunstcommissie, die bestond uit Joep Neefjes, Leentje Linders en Vincent Vlasblom. Na een inschrijvingsprocedure kwam er een selectie van drie kunstenaars, waarna werd gekozen voor het ontwerp van Harma Heikens uit Groningen: een in beton gegoten elpee van drie bij vier meter, geplaatst op een podium, met aan de voorkant een radio en aan de achterzijde een VOX-speakerbox. Op de platenhoes staan de 8 nummers die The Beatles hebben gespeeld. De kleuren van het monument, lichtblauw en zachtroze, zijn een knipoog naar de Beatlesjurkjes uit die tijd. Het monument kostte in totaal 100.000 gulden *.

 

De onthulling, gepresenteerd door café houder Roel Zonneveld, vond plaats op 6 juni 1999 in het bijzijn van oud-deejays Herman Stok en Willem van Kooten, van wie de laatstgenoemde het monument onthulde. Andere prominente aanwezigen: popprofessor René Boomkens en muziekwetenschapper Ger Tillekens. 

 

Niet Jimmie Nicol, maar Ringo Starr stond op het monument afgebeeld. Maar nu denkt Stichting The Beatles in Blokker – met drummer Kees Schaper als nieuwe secretaris – daar anders over. Jimmie Nicol was erbij, dus die hoort op het monument, dus het monument werd aangepast in 2013 **.


Fanclub The Beatles in Blokker wil graag de herinnering levend houden aan de twee enige live-optredens van The Beatles in Nederland, op 6 juni 1964 in Blokker.

Fanclub The Beatles in Blokker would like to keep the memory alive of the only two live performances by The Beatles in the Netherlands, on June 6, 1964 in Blokker.