JUNI 2024 HET 60-JARIG JUBILEUM

De meesten van ons hebben het niet mogen meemaken. De uitverkorenen wel. 6 juni 1964, twee optredens van The Beatles in Blokker in Veilinghal ´Op Hoop Van Zegen´. Er was een middag- en avondconcert. De bewoners uit Blokker zijn enorm trots dat dit in ´hun´ Blokker heeft plaatsgevonden. Omdat het in 2024 60 jaar geleden was, hadden zij besloten dit moment niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Stichting Historisch Blokker had daarom hard gewerkt om de herinnering in dit jaar mooi in kaart te brengen maar ook NH Nieuws samen met Fanclub The Beatles in Blokker wilden dit 60 jarig jubileum niet zomaar voorbij laten gaan.

 

Op 22 mei 2024 presenteerde NH Nieuws en fanclub The Beatles in Blokker in de afmijnzaal van veiling ´Op Hoop Van Zegen´ de documentaire ´The Beatles en het wonder van Blokker´. Een documentaire waarvan het concept is bedacht door de voorzitter van Fanclub The Beatles in Blokker Gert Elzinga en NH-journalisten Michiel Baas en Tom Jurriaans, verantwoordelijk voor productie en regie. Hoe wonderbaarlijk het is dat The Beatles juist optraden in Blokker staat centraal in de documentaire, waarbij een eigen licht op de zaak wordt geworpen door de diverse geïnterviewden: direct betrokkenen van destijds, fans, bewoners en artiesten. Als Beatleskenner en initiatiefnemer van het Beatlesmonument zorgt Gert Elzinga voor het inhoudelijke kader. Op dezelfde avond overhandigde de voorzitter van Stichting Historisch Blokker,  Gertjan Dekker, het eerste exemplaar van het boek ´The Beatles komen naar Blokker´ aan de schrijver van dit boek, Barry Jonker. De avond werd muzikaal geopend en afgesloten door de band Bolistic Smoke die prachtige Beatlesnummers speelden met natuurlijk ook de nummers die door The Beatles in 1964 tijdens de concerten werden gespeeld.

 

Op 8 juni 2024 werd om 09.50 uur bij het monument in Blokker voor de veiling ´Op Hoop Van Zegen´ de vlag ´60 jaar Beatles in Blokker gehesen´. Dit, tezamen met een rondrit door Blokker van vier Blokkerse VW kevers, was de opening van The Beatles in Blokker Experience die door Stichting Historisch Blokker werd georganiseerd in veiling ´Op Hoop Van Zegen´. 

 

In het veilingkantoor was een expositie van Beatles memorabilia en bijzondere foto ́s te bezichtigen. Ook het boek van Barry Jonker ´The Beatles komen naar Blokker ́ werd hier te koop aangeboden en kon desgewenst door hem ter plekke op naam worden gesigneerd. In de gang van de veiling werden krantenartikelen tentoongesteld en in de veilingkantine werd een Beatles quiz gehouden terwijl in de afmijnzaal doorlopend filmmateriaal getoond werd met mooie beelden uit 1964 van het bezoek van The Beatles aan Nederland en dan natuurlijk vooral aan Blokker, met als hoogtepunt de nog niet eerder vertoonde beelden van Cor Molenaar.

 

Om 14.00 uur begon tegenover de veiling, in een bomvolle sporthal de Brug, het middagconcert, uitgevoerd door The Cavern Beatles. Natuurlijk volgde op het middagconcert om 20.00 uur het avondconcert. Anders dan de originele concerten in 1964, was nu in 2024, het middagconcert wel volledig uitverkocht.

JUNI 2014 HET 50-JARIG JUBILEUM

Op 6 juni 2014 was het 50 jaar geleden dat The Beatles twee legendarische concerten gaven in Veilinghal Op Hoop Van Zegen te Blokker. Die concerten hadden een enorme impact. De gevestigde waarden en normen schudden even op hun grondvesten ook al besloeg het bezoek aan ons land maar twee dagen en duurden de optredens nog geen half uur. Het waren de enige keren ooit dat The Beatles optraden in Nederland. Volgens sommigen begonnen de jaren ‘60 toen pas écht in ons land.

 

Stichting The Beatles in Blokker besloot tesamen met fans, muziekliefhebbers en plaatselijke bewoners dat 50-jarig jubileum uitbundig te vieren ***.

 

Dat gebeurde in de Koedshal te Oosterblokker, op zaterdag 7 juni 2014 rond 20.30 uur. Het was een onvergetelijke muzikale avond. Speciale gasten deze avond waren: Tangarine en Skotwal en de beste beatgroep van Nederland, The Kik uit Rotterdam. De avond werd gelardeerd en afgesloten de beste Beatlescoverband ter wereld, Them Beatles uit Schotland en daarna met jaren zestig muziek van De Kekke DJ’s – Dave von Raven en Kees Schaper – die uitsluitend originele singles draaiden.

 

Maar er was nog veel meer! Op 6 juni 2014 ging het jubileumfeest van start in de Pancratiuskerk te Oosterblokker met een tentoonstelling over The Beatles in Blokker, die nooit eerdere vertoonde foto’s liet zien van en rond de concerten. Even bijzonder was de expositie van de instrumenten waarop The Beatles speelden in Blokker. Tevens werden er boeiende documentaires getoond en authentieke merchandise-artikelen. Een ensemble van het Nederlands Philharmonisch Orkest bracht een  fraaie klassieke uitvoeringen ten gehore van bekende songs van The Beatles. 

 

In de veilinghal waren auto´s tentoongesteld welke ooit daadwerkelijk in het bezit waren van The Beatles. De Ferrari van John Lennon, de Rolls Royce van Paul McCartney, de Facel Vega van Ringo Starr. Tevens was er een Chervolet Impala te zien welke een soortgelijke auto was waarmee The Beatles na de rondvaart in Amsterdam over de Rijksweg 7 naar de Veilinghal in Blokker werden gebracht.

Fanclub The Beatles in Blokker wil graag de herinnering levend houden aan de twee enige live-optredens van The Beatles in Nederland, op 6 juni 1964 in Blokker.

Fanclub The Beatles in Blokker would like to keep the memory alive of the only two live performances by The Beatles in the Netherlands, on June 6, 1964 in Blokker.